Natty Hide

Jutros je snijeg od naše ulice ponovo napravio jeftinu čestitku. Opet je sve bilo isto sve dok Natty Hide, koju iz milošte zovemo „Nansky“ nije svojim gromom iskovanim smijehom napravila bajkovitu pometnju. Jedino ona može barem na trenutak, zvonkim smijehom lutalice, nečujnom da učini uzavrelu vrisku srednjoškolaca, a vječito neispavanim taksistima da zatvori uvijek sočnih psovki puna usta. I samo njeno nasmijano lice može da vam odagna misao da u ovom gradu žive jedino ljudi koji nisu imali gdje da odnesu i razvesele lica već da su sa svojim umorom i neostvarenom željom da odu, silom ostali ovdje.

Od svih djevojaka u našem gradu, Natty Hide ima najljepši osmijeh i najljepšu kosu. Zlatna, izgužvana i divlja, kao vodopad koji otima poslednje zrake sunca, kosa joj pozlaćuje ledja. Nansky voli svoju kosu i naš snijeg. A ja, volim njenu kosu. I oči. I njene nemirne ruke za koje je na mom klaviru, odjednom, ostalo premalo dirki. Volim je od one noći kada me je natjerala da joj do jutra pričam moje nenapisane priče. Do jutra je ćutala i otišla bez riječi.

Prišla mi je i namrštila se kao što se mršti na svog haskija Lenona kada ovaj tužno odbija hranu jer  Natty Hide godinama bezuspješno pokušava da nadje Joko koja bi za njega bila dovoljno dobra.

„Gospodine Sredovječni, krijete se?!” Prijeti mi dugačkim kažiprstom, ali je njen osmijeh izdajica. “Uživate u Nekoj Zemlji Van Dometa? Zvala sam Vas čim sam stigla, treba nešto da Vam pokažem.“

Natty Hide uvijek stiže Odnekud, uvijek treba da mi pokaže Nešto i persira mi samo kada je dobro raspoložena. Ovog puta je stigla iz Švedske. Otišla je u Stokholm prije dvije godine, u školu za teatarsku šminku i maske. Kada nauči kako se to radi, staviće na lice najbolju masku, udaće se i nikada se više neće vratiti. A ako maska počne da joj se lijepi i za dušu, vratiće se, i dok bude tražila posao, roditelji će joj tražiti pristojnu priliku da se uda, a ona, odbijajući ih sve, iznova će, po sjećanju, pisati pjesme koje su joj prije pet godina ukrali.

„Dan prije objavljivanja! Proklete vinjete! Trebalo je da znam da je ta njuška lopovska!“ Student koji je trebao da joj ukrasi pjesme je nestao sa svojom lopovskom njuškom i njenim pjesmama. Još uvijek se nada da će ih jednog dana „njuška“ objaviti. “Tako bih znala da vrijede.”

Uvijek me iznenadi, pokazujući mi Nešto. Iz Australije je na desnom ramenu donijela istetovirano crveno koplje, iz Irske na lijevoj podlaktici istetoviranu plavu lastu i sa Pjer La Šeza, oko vrata, pravi, indigo-plavi šal od kašmira, nadjen na grobu Oskara Vajlda. “Pa šta?! Da nisam ja, uzeo bi ga neko drugi. Ćutite!”

Ovoga jutra me prvi put, pokazujući mi Nešto, ostavila bez daha. Skinula je kapu koja je ličila na periku napravljenu od bršljana.

„Vidi!“ rekla je ponosno.

Vidio sam  djevojku koja je izgledala kao biće iz naučno-fantastičnih filmova- bila je ošišana do glave.

I bila je najljepše biće u svemiru.

Čvrsto me zagrlila i šapnula na uvo:

„Šššššš, sad ste gotovi. Ćelavost je prelazna. Ovakavi ćete biti uskoro. Godine sa tim nemaju ništa. Ali, ne brinite, bićete i dalje Na Svijetu  Najšarmantniji Gospodin Sredovječni.“

Ruke u indigo-plavim rukavicama su joj drhtale.

„Sjutra odlazim…Nekud“, čujem poznati stih.

Gledao sam je dugo. Kroz moju plavu suzu u njenim oblačnosivim očima, prvi put sam vidio tugu. Vidio sam sebe kako se rastačem i vidio sam snijeg na grani platana.

“Trepavica”, nevješto rekoh.

Onda Natty Hide koju iz milošte zovemo “Nansky” učini nešto što nikad nije- poljubi me u oko. Tiho se nasmija i reče:

“Gospodine, ako ikada nadjete djevojku koja od smijeha neće moći trepavicu da Vam iz oka izvadi, i koja će usnama suzu da Vam obriše, čuvajte je, dragi moj.”

Snijeg je nečujno pao sa grane…

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: